Media

Provinciale Zeeuwse Courant – maandag 26 augustus 2002

Van Lent en Van Moer kampioenen bij keizerbolling

Door Edy de Witte 

SAS VAN GENT – Rudi van Lent en Christianne van Moer zijn respectievelijk de nieuwe krulbolkeizer en krulbolkeizerin van Zeeuws-Vlaanderen. Zij kwamen zaterdagmiddag bij de titelstrijd op de banen van Ons Genoegen in Sas van Gent als sterkste uit de bus. Van Lent en van Moer zijn beiden lid van de organiserende vereniging. Aan het kampioenschap namen de koningen en koninginnen van de acht Zeeuws-Vlaamse clubs deel. De afvalwedstrijden werden gespeeld op twee aarden banen van elf bij drie meter. In telkens een tweestrijd kreeg iedere deelnemer twee pogingen om de bollen zo dicht mogelijk bij de staak te rollen. Deze met stof omklede paal staat zeven meter van de werplijn. Net als bij jeux de boules mag ook de krulbol van de tegenstander weggerold worden. De jury moest geregeld het meetlint ter hand nemen om de winnaar aan te kunnen wijzen.Gezamenlijk De spannende titelstrijd werd voor de eerste keer onder de gezamenlijke vlag van de deelnemende clubs gespeeld. In het verleden nam Raak tegen Staak uit Oostburg jaarlijks de organisatie van dit kampioenschap op zich. Wethouder P.Bertram van Sas van Gent reikte na afloop van het kampioenschap de prijzen uit. Bij de heren eindigde Johan Blondeel van Cambrinus uit Eede op de tweede plaats. Derde werd de titelverdediger Andy de Schipper van Molenzicht uit IJzendijke. Ria van Lent van Molenzicht legde bij de dames beslag op de tweede plaats. De derde prijs was voor haar clubgenote Raffi Dhaese. Zij sleepte vorig jaar de titel in de wacht. De keizer en keizerin maken zich nu op voor het Nederlands kampioenschap dat zaterdag 5 oktober bij Raak tegen Staak in Oostburg wordt gespeeld.

 

BN/De Stem – maandag 26 augustus 2002

Krulbollen ongemeen spannend

Van onze correspondent 

Maandag 26 augustus 2002 – SAS VAN GENT – Rudi van Lent en Christianne van Moer zijn respectievelijk de nieuwe krulbolkeizer en -keizerin van Zeeuws-Vlaanderen. Zij kwamen zaterdagmiddag bij de titelstrijd op de banen van Ons Genoegen in Sas van Gent als sterksten uit de bus.

Van Lent en van Moer zijn beiden lid van de organiserende vereniging. Aan het kampioenschap namen de koningen en koninginnen van de acht Zeeuws- Vlaamse clubs deel. De afvalwedstrijden werden gespeeld op twee aarden banen van elf bij drie meter. In een tweestrijd kreeg iedere deelnemer twee pogingen om de bollen zo dicht mogelijk bij de staak te rollen. Deze met stof omklede paal staat zeven meter van de werplijn. Net als bij jeu de boules, mag ook de krulbol van de tegenstander weggerold worden. De jury moest geregeld het meetlint ter hand nemen om de winnaar aan te kunnen wijzen. De spannende titelstrijd werd voor de eerste keer onder de gezamenlijke vlag van de deelnemende clubs gespeeld. In het verleden nam Raak tegen Staak uit Oostburg jaarlijks de organisatie van dit kampioenschap op zich. “Nu is afgesproken dat we voor dit kampioenschap gaan rouleren”, zegt voorzitter Huub Dortant van Ons Genoegen. Deze in 1946 opgerichte club telt 70 leden. Wekelijks komen zij zo’n vier keer voor onderlinge wedstrijden bijeen in het houten clubgebouw aan de Sportkade. Zaterdag was het gebouwtje mudjevol. Wethouder P. Bertram van Sas van Gent reikte na afloop van het kampioenschap de prijzen uit. Bij de heren eindigde Johan Blondeel van Cambrinus uit Eede op de tweede plaats. Derde werd titelverdediger Andy de Schipper van Molenzicht uit IJzendijke. Ria van Lent van Molenzicht legde bij de dames beslag op de tweede plaats. De derde prijs was voor haar clubgenote Raffi Dhaese. Zij sleepte vorig jaar de titel in de wacht. De keizer en keizerin maken zich nu op voor het Nederlands kampioenschap dat zaterdag 5 oktober bij Raak tegen Staak in Oostburg wordt gespeeld.

Provinciale Zeeuwse Courant – maandag 6 oktober 2003

Krulboltitel voor trio Cambrinus

Door Fred Rabout 

OOSTBURG – Het peloton van de Eedese krulbolclub Cambrinus, bestaande uit Adelin Minnaert, William Gijsel en Romain Goethals pakte afgelopen zaterdag op de banen van `Raak Tegen Staak` in Oostburg de Nederlandse krulboltitel voor clubteams.

Cambrinus speelde de finale tegen het peloton van het IJzendijkse Molenzicht met Arséne Gompinprez, André de Buck en Alfons Bultiauw.. Zelden zullen twee pelotons zo aan elkaar gewaagd geweest zijn. Het werd 9-8 voor de mannen uit `Djee`. Een peloton van de club uit IJzendijke werd derde. De Ware Vrienden in Aardenburg behaalde de vierde plaats. De belangstelling voor deze titelstrijd die traditiegetrouw door Raak Tegen Staak wordt georganiseerd was overweldigend. Karel Hubregtse voorzitter en regelaar van de organiserende club: ,,Vorig jaar toen we 25 pelotons binnen kregen dachten we dat dit onze limiet was. Nu waren het er nog twee meer. Mede daardoor en doordat er weinig krachtsverschil was liep het toernooi nogal wat uit. “ Uitslag NK krulbollen voor clubteams: 1. Cambrinus Eede (Adelin Minnaert, William Gijsle, Romain Goethals), 2. Molenzicht IJzendijke (Arséne Gimonprez, Andre de Buck, Alfons Bultiauw), 3. Molenzicht IJzendijke (Achiel de Zutter, Fabian Blaakman, Rudy Boerjan), 4. Ware Vrienden Aardenburg (Frank van der Weegen, Dirk van Rijsenhove, André Rogge).

BN/De Stem – maandag 6 oktober 2003

Trio van Cambrinus pakt krulboltitel

Door Fred Rabout 

Maandag 06 oktober 2003 – OOSTBURG – Het peloton van de Eedese krulbolclub Cambrinus, bestaande uit Adelin Minnaert, William Gijsel en Romain Goethals pakte zaterdag op de banen van Raak Tegen Staak in Oostburg de Nederlandse krulboltitel voor clubteams.

Het meten van de afstand tussen de bol en de staak wordt met precisie uitgevoerd. Foto: Peter Nicolai foto1

De finale tegen het peloton van het IJzendijkse Molenzicht met Arséne Gompinprez, André de Buck en Alfons Bultiauw was er één die slecht was voor mensen met hartproblemen. Zelden zullen twee pelotons zo aan elkaar gewaagd zijn geweest dan deze twee. Het werd uiteindelijk 9-8 voor de mannen uit ‘Djee’. In de strijd om de derde en vierde plaats haalde een peloton van de Molenzichtbollers uit IJzendijke de overwinning binnen tegen De Ware Vrienden uit Aardenburg. De belangstelling voor deze titelstrijd die traditiegetrouw door Raak Tegen Staak wordt georganiseerd, was overweldigend. Karel Hubregtse, voorzitter en regelaar van de organiserende club: “Vorig jaar toen we 25 pelotons binnen kregen dachten we dat dit onze limiet was. Nu waren het er nog twee meer. Mede daardoor en doordat er weinig krachtsverschil was, liep het toernooi nogal wat uit. De prijsuitreiking was voorzien om zes uur, het werd twee uur later. Zoiets heb je als organisator helaas niet in de hand.” Uitslag NK krulbollen voor clubteams: 1. Cambrinus Eede (Adelin Minnaert, William Gijsle, Romain Goethals), 2. Molenzicht IJzendijke (Arséne Gimonprez, Andre de Buck, Alfons Bultiauw), 3. Molenzicht IJzendijke (Achiel de Zutter, Fabian Blaakman, Rudy Boerjan), 4. Ware Vrienden Aardenburg (Frank van der Weegen, Dirk van Rijsenhove, André Rogge).

BN/De Stem – dinsdag 25 november 2003

Molenzicht kampioen krulbollen

Door Fred Rabout 

Dinsdag 25 november 2003 – IJZENDIJKE – Het peloton bestaande uit Arséne Gimonprez, André de Buck en Alfons Bultiauw is zaterdag Open Nederlands kampioen krulbollen in IJzendijke geworden.

Het trio dat in het Belgische Bassevelde woonachtig is, speelt voor de organiserende club Molenzicht uit IJzendijke en haalde het in een finale met 9-8 van het trio bestaande uit Patrick Wante, Andy Goossen en Eric Goethals van de combinatie St.Laureins/Sleidinge.
Als derde op het podium kwam ook een peloton van Molenzicht met Andy de Schipper, Fabian Blaakman en Rudy van Lent. Met achtentwintig deelnemende pelotons werd geen record geboekt. Vorig jaar kwamen er tweeëndertig pelotons in actie op dit open NK dat altijd door het IJzendijkse Molenzicht wordt georganiseerd.
Opmerkelijk was volgens Rudy van Limmen, één van de mensen achter de organisatie, dat er zoveel publiek was. „Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Mensen die uit pure belangstelling naar onze sport kwamen kijken. Op een gegeven moment hadden we ruim 150 mannen en vrouwen binnen.“

Provinciale Zeeuwse Courant – maandag 18 oktober 2004

Rollen naar de staak NK Krulbollen in Oostburg

Door Frank Gijsel 

OOSTBURG – van Adelin Minnaert, William Gijsel en Romain Goethals van de krulbolclub ’De W are Vrienden’ uit Aardenburg heeft uit Adelin Minnaert, William Gijsel en Romain Goethalszaterdag op de banen van Raak Tegen Staak in Oostburg voor de tweede keer op een rij de Nederlandse krulboltitel voor clubteams in de wacht gesleept. In de finale heeft De Ware Vrienden van een peloton van Ons Genoegen uit Sas van Gent gewonnen.Een flinke rij auto’s op het industrieterrein van Oostburg verraadt zaterdag dat er iets bijzonders gaande is. In het clubgebouw van Raak tegen de Staak wordt het Nederlands Kampioenschap krulbollen gespeeld. Binnen klinkt geroezemoes en af en toe is een doffe knal te horen.

De spelers rollen om de beurt hun schijven richting een stok in de grond (staak). De bedoeling is om zo dicht mogelijk bij de staak terecht te komen, dan krijg je een punt. De teams tellen drie spelers en het peloton dat als eerste negen punten heeft, is de winnaar. Een grote groep, overwegend mannen, richt zich vol overgave op de grote hobby.
De aloude volksport, die in Nederland enkel nog in Zeeuws – Vlaanderen wordt beoefend, wordt uitgeoefend in een gemoedelijke sfeer. De Jupiler, Heineken en andere versnaperingen gaan tegen democratische prijzen over de toonbank.
Vlak naast de tapkast heeft de 71-jarige wedstrijdleider Karel Hubregtse zijn strategische plek gevonden. Een microfoon, wedstrijdformulier en een zakje met nummers binnen handbereik. Een tweetal operaties aan de rug maken het voor hem onmogelijk nog mee te doen. Hij geniet van ’zijn’ festijn.
„We hebben 26 pelotons van drie spelers. Daarmee kunnen we uitermate tevreden zijn. Veel meer kunnen we er niet aan op twee banen. Het zou te lang duren.“ De loting is voor iedereen duidelijk, 26 nummertjes gaan in een zakje en na elke ronde volgt de trekking. Er wordt gewerkt met afvallers. Twee teams blijven aan het eind van de strijd over.
Vloerbedekking
Aan het begin van de middag is het meteen raak. Twee favorietenteams van de Aardenburgse Ware Vrienden nemen het tegen elkaar op. Voor aanvang wordt de arena nog eens goed onderhanden genomen met een stuk vloerbedekking dat aan een stok is bevestigd.
Hiermee wordt de zandbaan gesleept. De bollen glijden nog eens door de handen. De gezichten staan gespannen. De latere kampioenen hebben het bepaald niet gemakkelijk. Ze dreigen zelfs de boot in te gaan als een achterstand van 5 – 1 op het bord komt.
Korte metten
Enkele beurten later is het 6 – 7 en is alles nog mogelijk. Goethals laat zijn klasse dan spreken en maakt korte metten met de tegenstander als hij zijn bol op een strategische plek bij de paal parkeert. De tegenstand is gebroken. Handjes worden geschud en aan de bar volgt de verdere analyse.
Een van de weinige dames in het mannelijke gezelschap is Els Croes. „Ik moet ervoor zorgen dat mijn bol tijdens de eerste beurt gewoon tegen de staak komt te liggen. Dan zijn mijn makkers tevreden.“ Snel voegt ze eraan toe dat ze zich goed voelt in dit wereldje. Met mannen heb je niet zo gauw problemen“, knipoogt ze.
Vanaf de kant worden door de werkloze spelers deskundige commentaren gegeven. De uit het Belgische Zomergem afkomstige Arsène Hodders geniet zichtbaar. „Ik kom hier graag. Bij ons in de streek heeft elk dorp nog wel een drietal clubs. Daardoor is de strijd ook veel harder in Vlaanderen. Hier is het beter geregeld en verloopt alles eerlijk. Mijn vrouw vindt het ook prima dat ik naar Holland kom, want dan ben ik tenminste op tijd thuis. Een keer is het voorgekomen dat ik pas om drie uur in de nacht thuis arriveerde. Ik heb het geweten.“ foto2
Het peloton van Adelin Minnaert, William Gijsel en Romain Goethals van de krulbolclub ’De Ware Vrienden’ speelt uiteindelijk de finale tegen een peloton van Ons Genoegen uit Sas van Gent. De Aardenburgers winnen het NK. Voor de tweede keer.
Uitslag NK krulbollen voor clubteams: 1. De Ware Vrienden Aardenburg (A. Minnaert, W. Gijsel, R.Goethals), 2. Ons Genoegen Sas van Gent ( H. de Coocker, A. Haequaert, R. Neyt) 3. Raak tegen de Staak Oostburg ( T. Sigmond, L. Sigmond, J. Ras) 4. Molenzicht IJzendijke ( R Debaere, D. Demijnck, J.Rijnout).
Eddie Minnaert van ’De ware vrienden’ uit Aardenburg rolt zijn schijf naar de staak tijdens het NK krulbollen in Oostburg. foto Peter Nicolai

BN/De Stem – maandag 18 oktober 2004

Titel weer voor De Ware Vrienden

Door Frank Gijsel 

Maandag 18 oktober 2004 – OOSTBURG – Een flinke rij auto’s op het industrieterrein van Oostburg verraadt dat er iets bijzonders gaande is. Vanuit het clubgebouw van Raak tegen de Staak klinkt geroezemoes en af en toe is een doffe knal te horen. Een grote groep, overwegend mannen, geeft zich met overgave aan de grote hobby: krulbollen.

De strijd om de Nederlandse krulboltitel voor clubteams gaat zaterdag voor de tweede keer op rij naar het peloton van de Ware Vrienden uit Aardenburg. Het team De Ware Vrienden, bestaande uit Adelin Minnaert, William Gijsel en Romain Goethals, won de finale van Ons Genoegen uit Sas van Gent.
De aloude volkssport die in Nederland enkel nog in Zeeuws- Vlaanderen wordt beoefend, zorgt voor een gemoedelijke sfeer. De Jupiler, Heineken of andere versnaperingen gaan tegen democratische prijzen over de toonbank.
Vlak naast de tapkast heeft de 71-jarige wedstrijdleider Karel Hubregtse zijn strategische stekje gevonden. Een microfoon, wedstrijdformulier en een zakje met nummers binnen handbereik. Een tweetal operaties aan de rug maken het voor hem onmogelijk nog mee te doen. Hij geniet van ‘zijn’ festijn.
„We hebben zesentwintig pelotons van drie spelers. Daarmee kunnen we uitermate tevreden zijn. Veel meer kunnen we er niet aan op twee banen. Het zou te lang duren.“
De loting is voor iedereen duidelijk. Zes en twintig nummertjes gaan in een zakje en na elke ronde volgt de trekking. Er wordt gewerkt met een afvallers. Twee teams blijven aan het eind van de strijd over.
Al meteen is het aan het begin van de middag raak. Twee favorietenteams van de Aardenburgse Ware Vrienden nemen het tegen elkaar op. Voor aanvang wordt de arena nog eens goed onderhanden genomen met een stuk vloerbedekking dat aan een stok is bevestigd.
Hiermee wordt de baan gesleept. De bollen glijden nog eens door de handen. De gezichten staan gespannen. De latere kampioenen hebben het bepaald niet gemakkelijk. Ze dreigen zelfs de boot in te gaan als er een achterstand van 5-1 op het bord komt. Enkele beurten later is het 6-7 en is alles nog mogelijk. Goethals laat zijn klasse dan spreken en maakt korte metten als hij zijn bol op een strategische plek bij de paal parkeert. De tegenstand is gebroken. Handjes worden geschud en aan de bar volgt de verdere analyse.
Een van de weinige dames in het mannelijke gezelschap is Els Croes. „Ik moet ervoor zorgen dat mijn bol tijdens de eerste beurt gewoon tegen de staak komt te liggen. Dan zijn mijn makkers tevreden.“ Snel voegt ze er aan toe dat zich goed voelt in dit wereldje. „Met mannen heb je niet zo gauw problemen“, knipoogt ze.
Vanaf de kant worden door de werkloze spelers deskundige commentaren gegeven. De uit het Belgische Zomergem afkomstige Arsène Hodders geniet zichtbaar. „Ik kom hier graag. Bij ons in de streek heeft elk dorp nog wel een drietal clubs. Daardoor is de strijd ook veel harder in Vlaanderen. Hier is het beter geregeld en verloopt alles eerlijk. Mijn vrouw vindt het ook prima dat ik naar Holland kom, want dan ben ik tenminste op tijd thuis. Een keer is het voorgekomen dat ik pas om drie uur in de nacht thuis arriveerde. Ik heb het geweten.“

Uitslag NK krulbollen voor clubteams:
1. De Ware Vrienden Aardenburg (A. Minnaert, W. Gijsel, R.Goethals), 2. Ons Genoegen Sas van Gent ( H. de Coocker, A. Haequaert, R. Neyt) 3. Raak tegen de Staak Oostburg ( T. Sigmond, L Sigmond, J. Ras) 4. Molenzicht IJzendijke ( R Debaere, D. Demijnck, J.Rijnout).

Provinciale Zeeuwse Courant – maandag 29 november 2004

Krulbollers kunnen nog veel doen aan werven nieuwe leden

Door Frank Gijsel 

IJZENDIJKE – Op de banen van boldersclub Molenzicht in IJzendijke vond zaterdag het open Nederlands kampioenschap krulbollen plaats. Ondanks de grote opkomst van Vlaamse zijde, ging de overwinning toch naar het Nederlandse peloton bestaande uit Fabian Blaakman (IJzendijke), Rudi van Lent (Sas van Gent) en Andy de Schipper (Hoek). In de finale wonnen ze met 9-1 van de Belgen Rafi Dhaese, Firmin Matthijs en Emmanuel van Hecke uit Bassevelde.

Het eeuwenoude met een krul rollen of werpen met de bol naar de staak wordt in West- Zeeuws-Vlaanderen nog beoefend door zes clubs. Opvallend daarbij is dat de jeugd het wat laat afweten. Vaak door onwetendheid, menen de echte liefhebbers. De enthousiaste beoefenaars Freddy Doens en Benny Cauwels van de club Raak tegen de Staak uit Oostburg – in IJzendijke, samen met Johny Fenijn een peloton vormend – zijn er vast van overtuigd dat hier best wel wat aan te doen is. Ze betreuren het gebrek aan animo, maar volgens hen ligt het ook wel aan de clubs zelf. „We zouden meer in actie moeten komen, de handen ineen slaan en reclame maken voor het krulbollen. Er zijn genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld personeelsverenigingen en vriendenclubjes een gezellig avondje aan te bieden op de bolbanen. Allerlei arrangementen aanbieden moet toch mogelijk zijn. Op die manier leren de mensen de sport kennen en misschien zijn er toch wel bij die het als een leuke hobby zien. Het is een boeiende sport en goed voor de conditie.“
Het grootste deel van de krulbollers, 75 mensen, uit West-Zeeuws-Vlaanderen is lid van Raak tegen de Staak in Oostburg. Elders is het wat minder. In Eede ging de club door sluiting van een café onlangs ter ziele.
Er dreigen derhalve gevaren. Cauwels: „Het zou jammer zijn als de sport zou verdwijnen. Door onze club is inmiddels een website ontwikkeld en Mario Wieme houdt zich bezig met het vervaardigen van de krulbollen. In geheel Nederland zijn ze verder niet meer te koop. Ook aan stevige staken is bijna niet te komen. We moeten er voor zorgen voldoende aan de weg te timmeren. Dan kan het alleen maar beter gaan.“

Laat ze maar bollen

Door Piet Scheerders

Vrijdag 9 juni 2006 – ‘Buiten gebruik?!’ is de titel van een wekelijkse rubriek waarin onze medewerker Piet Scheerders uit Hulst de lezer meeneemt naar oude, bijna in vergetelheid geraakte gebruiksvoorwerpen en gereedschappen. Vandaag krulbollen.

Krulbollen. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE foto3

Het bolspel heeft een drietal varianten. Ten eerste het maliebollen, wat volledig is verdwenen.Ten tweede kennen we het gaaibollen wat met kermissen hier en daar in onze buurt nog wordt beoefend. Kleine bollen met een vlak loopvlak worden naar een hellend bord gegooid om daar een houten ‘vogel’ van een pin af te smijten. Ten derde heb je dan het krulbollen, en daar gaat het vandaag over. Krulbollen zijn gemaakt van pokhout en hebben een diameter van ruim 16 centimeter en zijn 7 centimeter dik. Ze liggen vrij zwaar in de hand.De afgebeelde exemplaren dragen ook de initialen van de eigenaar. Zo kom je tenminste niet met een vreemde bol thuis, en bovendien hechtte de boller erg aan zijn eigen wapens.D.v.K. bijvoorbeeld staat voor Dees van Kerckhoven, timmerman te Kloosterzande, en J.v.K. was zijn vader, T.B.R. was Theodorus Buijsrogge.Deze bollen zijn van vóór 1940.Krulbollen gebeurt op een vlak speelveld van 10 meter lang en 5 meter breed en de bedoeling is om een bol zo dicht mogelijk bij een paaltje van ongeveer 20 centimeter hoog te krijgen.Dat paaltje staat in het midden van de baan, 1 meter vóór het eind daarvan. Helemaal op het eind van de baan staat een zwaar houten achterschot.Je kunt deze sport enigszins vergelijken met curling op het ijs.Maar dat is een olympische sport, en zover heeft het krulbollen het nooit gebracht.Is gaaibollen in pricipe een individuele sport, krulbollen is een teamsport. Het loopvlak van de bol is een beetje rond, want je moet met een bochtje kunnen gooien. Vandaar wellicht de benaming: krulbollen.In het Land van Hulst wordt het krulbolspel allang niet meer gespeeld. Tot in de jaren veertig speelde men het nog op Hengstdijk en in Kloosterzande.Als je het in deze tijd nog wil zien, of zelf spelen, kun je terecht op verschillende locaties in West-Zeeuws-Vlaanderen en in Assenede op de bolbaan van Marc de Smet.Hebt u vragen, opmerkingen of aanvullingen voor deze rubriek?Hebt u zelf een interessant voorwerp, liefst met een beetje uitleg of een verhaal? Hebt u misschien wel een voorwerp waarvan u niet weet wat het is? Neem dan contact op met: Piet Scheerders, van Vollenhovenstraat 5, 4561 JJ te Hulst. Tel.0114 315289. E-mail: scheerders@zeelandnet.nl

Oostburg wint bij krulbollen

BN/De Stem

Maandag 30 oktober 2006 – OOSTBURG – Zaterdag streden in Oostburg 21 teams om de Nederlandse titel krulbollen. Het team van Raak tegen de Staak uit Oostburg haalde het in de finale van Molenzicht met 9-6.

Uitslag:

1. Freddy Doens, Bennie Cauwels, Medard Verheije – Raak Tegen Staak Oostburg,

2. Rudy v. Lent, Martin Balliu, Luc Sigmond – Molenzicht IJzendijke,

3. Johnny Fenijn, Andy de Schipper, Patrick Gevaert – Molenzicht IJzendijke.

Els Croes is dit jaar de krulbolkeizerin

BN/De Stem

door Frank Gijsel

Maandag 27 augustus 2007 – IJZENDIJKE – Meestal treden er alleen mannen in het strijdperk en fungeren de vrouwen vooral als enthousiast publiek. Maar afgelopen zaterdag speelden zij een veel actievere rol.

In de kamp tussen Els Croes ( links) en Raffi Dhaese moet arbiter Andy de Schipper, zelf voormalig keizer, meten welke bol het dichtste bij de staak ligt.

foto Camile Schelstraete

Op de banen van de famueuze krulbolclub Molenzicht in IJzendijke werd niet alleen gestreden om de titel van keizer, maar ook die van keizerin van Nederland.
Het werd een verbeten strijd waarbij af en toe een scheidsrechter met een aar van tarwe er aan te pas moest komen om te bepalen wie zijn bol het dichtst bij de stek, een houten paaltje, had weten te manoeuvreren.  Bij de dames werd de finale gespeeld tussen Els Croes van Raak tegen de Staak uit Oostburg en Ria van Lent van Nooitgedacht in Sas van Gent. Croes haalde het met 9 – 5.  Bij de heren werd de finale een onderonsje tussen Lug Sigmond en Rudi van Lent van Molenzicht. Sigmond won met grote overmacht . Het werd 9 – 2.
In Zeeuws-Vlaanderen bestaan nog altijd vijf krulbolclubs. Hier zijn vooral ouderen actief.  In Vlaanderen wordt op het ogenblik gewerkt aan een educatief pakket voor jongeren van 12 tot 14 jaar, zodat het krulbollen binnen honderd jaar nog altijd zal bestaan.

Sassenaren ’s lands beste krulbollers

door Frank Gijsel

Maandag 29 oktober 2007 – OOSTBURG – Het team van Ons Genoegen uit Sas van Gent heeft zaterdag in Oostburg de Nederlandse clubtitel krulbollen behaald. Willy Mussche, Etienne Neyt en Patrick Gevaert versloegen op de banen van Raak tegen de Staak in een spannende finale het jeugdige peloton van Molenzicht uit IJzendijke, met Fabian Blaakman, Andy de Schipper en Luc Sigmond met 9-7.

Romain Goethals

Ons Genoegen moest in de strijd om de titel alles uit de kast halen. De ervaring van de Sasse krulbollers gaf uiteindelijk de doorslag. In de derde ronde hadden ze aanvankelijk weinig moeite met het sterke team van de Ware Vrienden uit Aardenburg met daarin William Gijsel, Romain Goethals en Adelin Minnaert. Uiteindelijk wonnen de Sassenaren op het nippertje met 9-7. De belangstelling voor het evenement was met zeventien krulbolteams groot. De bolclub in Oostburg bloeit en heeft met 82 leden over belangstelling van senioren niet te klagen. Alleen de jeugd laat het nog afweten en daarom volgt op 10 november vanaf half twee een jeugdbolling aan de Transportweg in Oostburg.”De gemiddelde leeftijd van onze leden is 63 jaar en daar willen we graag wat aan doen. Graag zouden we wat jeugd erbij hebben. Het krulbollen is een prachtige sport. Alleen kennen heel veel mensen deze nog niet. Het is een sport voor jong en oud met heel veel gezelligheid en een goede sfeer”, vertelde secretaris-penningmeester van Raak de Staak, Johan Overdam. Op zaterdag 24 november volgt het open Nederlands Kampioenschap op de banen van Molenzicht in IJzendijke.

 

Alfons Buliauw en Carine Bauwens keizer en keizerin van Zeeuws-Vlaanderen

door Frank Gijsel. maandag 28 september 2009 

AARDENBURG – De uitdrukkingen ‘schieten’ en ‘kotje bollen’ of ‘nauw bollen’ waren zaterdag niet van de lucht tijdens de keizerbolling in Aardenburg.

De titel van keizer en keizerin van Zeeuws-Vlaanderen was voor Alfons Buliauw en Carine Bauwens. Beiden zijn lid van de organiserende vereniging De Ware Vrienden. Om de titel streden de koningen en koninginnen van de vijf nog overgebleven Zeeuws-Vlaamse clubs. Voorzitter Aurel de Baets van De Ware Vrienden: “Het is een schitterende sport voor jong en oud. We blijven aan de weg timmeren om deze sport te behouden. Bij ons werpt dat vruchten af, want we hebben nu al 130 leden.”

De titelstrijd werd voor het eerst sinds 1966 in Aardenburg gespeeld. Bij de heren werd Fabian Blaakman van Raak tegen de Staak uit Oostburg tweede. In de finale verloor hij kansloos (3 – 9) van thuisspeler Buliauw. Derde werd Mario Wieme, ook van Raak tegen de Staak. Titelverdedigster Els Croes werd tweede bij de dames. Ze verloor haar finale (3 – 9) van Carine Bauwens. Derde werd Veronique Provoost van Ons Genoegen uit Sas van Gent.
foto Mark Neelemans

Aardenburgse Ware Vrienden krulbolkampioen

door Frank Gijsel. maandag 01 november 2010 | 07:08 | Laatst bijgewerkt op: maandag 01 november 2010 | 07:11

OOSTBURG – Het team De Ware Vrienden uit Aardenburg (Verheye, De Baets en Rieteco) is Nederlands kampioen krulbollen.Het team pakte zaterdag het goud tijdens de NK titelstrijd op de bolbanen van Raak tegen de Staak aan de Transportweg in aan Oostburg. Zeventien pelotons van drie spelers gingen vol overgave de strijd aan. In de finale versloegen de Aardenburgers het team van Molenzicht uit IJzendijke (Ekkebus, Blaakman en Van Berkum) met 9 tegen 5. De derde plaats was voor een ander team van De Ware Vrienden (Minnaert, Gijsel en Goethals) Zij verloren kansloos met 9 tegen 4 van de latere kampioenen. Burgemeester Jaap Sala van Sluis deelde de prijzen uit.
Johan Overdam, wedstrijdleider en bestuurslid van Raak tegen Staak was, ondanks het ontbreken van bolclub Arjoan uit Breskens, zeer te spreken over het aantal deelnemende teams. De Oostburgse club blijft verwoede pogingen doen nieuwe leden bij de bolsport te betrekken. Een instuif trok onlangs zo’n vijftig jongeren die de bolsport eens kwamen uitproberen. De hoop is dat zij ook echt voor het krulbollen zullen kiezen.

Door Drukkerij Durenkamp v.o.f Aardenburg. “RONDJE WEST” Keizer / Keizerinnebolling 2011

Wieme en Dhaens keizer en keizerin

Zaterdag 2 oktober werd door zes koningen en vier koninginnen gestreden om de titel keizer en keizerin krulbollen 2010. Ook mochten er negen bollers meedoen die, bij de koning- en koninginnebolling tweede waren geworden. De organiserende bolclub was de Arjaon bolbaan in Breskens.

Bij de heren werd na een spannende finale, Mario Wieme van Raak Tegen Staak Oostburg keizer 2010. De wedstrijd ging gelijk op tot 7-7. Hierna was de vijftigjarige Mario toch wel de betere boller en won verdiend met 9-7 van Martin Balliu van Ons Genoegen Sas van Gent. Derde werd Jerry van Vooren van dezelfde club. Voor Mario was dit de tweede keizertitel in zijn toch al lange bolcarrière. Hij won al eens in 1989 voor de Ware Vrienden Aardenburg.

Bij de dames waren er eigenlijk weinig spannende wedstrijden te noteren. De meeste tegenstand ondervond Els de Poorter van Raak Tegen Staak van Ineke de Pan uit Sas van Gent. Uitslag 9-7 voor Els. De finale was niet erg spannend. Ex-keizerin Els kon niet op tegen de ijzersterk spelende Raffi Dhaens. Het werd 9-0 voor Raffi. Cristianne van Moer speelde nog voor de derde plaats tegen thuisspeelster Anja Ceulemans. Christianne won met 9-4 en werd dus derde.

De eerste drie kregen allen een beker, een geldprijs en een mooie bos bloemen uit handen van penningmeester Jan Reinhout, die samen met Piet de Poorter de wedstrijdleiding verzorgde. De middag is zeer sportief verlopen en goed georganiseerd. De Arjaonbollers kunnen terug zien op een geslaagd en goed verzorgd evenement.